Начин на приготвяне
Сипете в дълбока касерола прясното мляко заедно със захарта и я сложете на котлона.
Разбъркайте гриса заедно със солта и нишестето и добавете яйцата, ванилията, лимоновата кора - отново ги разбъркайте с телена бъркалка.
Налейте прясното мляко на порции при непрекъснато разбъркване и върнете сместа на котлона.
Не спирайте да бъркате крема.
След няколко минути го махнете и сложете малко масло в него.
Намаслете форма за пай и я поръсете с 1 с.л. грис.
Изсипете вътре цялата смес и я заравнете.
Разбийте яйцето с 1 ч.л. вода и захар.
С четка намажете сместа с този захарен разтвор.
Сложете вкусния пай да се пече на 175 °C за около 50 минути.
Извадето и го оставете да се охлади за няколко часа.
Поднесете традиционния млечен пай Галатопита с мед, канела, захар и стръкчета мента.