Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щрудел»Класически немски щрудел

Класически немски щрудел

IvelinaIvelina
Новак
832942k128
Класически немски щрудел
Снимка: Ivelina
1 / 2
28/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Класически немски щрудел - трябва да го опитате поне веднъж в живота си"

Необходими Продукти

  • Тестото за щрудела
  • брашно - 260 г +30 г за омесване
  • вода - 150 г
  • слънчогледово олио - 20 мл или царевично
  • сол - 5 г
  • за пълнежа
  • ябълки - около 800 г - 1 кг
  • пудра захар - 50 г или друга захар на вкус
  • канела на прах - 4 г
  • стафиди - 60 г
  • ром - 2 с.л. (или есенция ром)
  • лимони - настърганата кора на 1
  • орехи - 100 г
  • масло - 60 г
  • галета - 100 г
  • сладко от кайсии - 4 - 6 с.л.
  • За поръсване
  • пудра захар - 10 г
  • за намазване на тестото
  • олио - 30 - 40 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За ябълковия щрудел има много версии както по отношение на тестото, така и по отношение на пълнежа. Въпреки това, оригиналният щрудел си остава най-добрият, хрупкав и преди всичко лек, направен само с брашно, топла вода и олио. Страшно вкусен и един от най-известните десерти в немската кухня е щруделът с ябълки.

Шруделът е десерт, който трябва да се вкуси малко по малко: под златната му повърхност се крие ароматен пълнеж от стафиди, ябълки, ядки и канела, микс от прости съставки, комбинирани според перфектния баланс на вкусове. За да получите тънко и еластично тесто, просто трябва да следвате съветите, дадени по-долу в рецепта.

Подготовка на тестото:

Пресейте брашното, сложете го в купа, добавете щипка сол, направете кладенче в средата и изсипете маслото от слънчоглед или царевица (по-добре от кравето масло, тъй като прави гладко и еластично тесто, което позволява тънко разточване, без да се накъсва) и накрая бавно изсипете хладката вода (препоръчвам около 35 °), с която ще придадете формата на топка и сложете в купа; намаслете купата като изсипете олиото (40 мл) в купата с тестото и оставете да почива един час.

Вземете тестото, изцедете олиото и леко го размачкайте, след което го разстелете в правоъгълна форма (можете да си помогнете и с точилка) и започнете леко да го дърпате, за да го увеличите; като сложите брашно и на гърба на ръцете, държите пръстите си надолу, за да не го пробиете, и го разстелете, докато получите правоъгълник с размери 60 х 40 см, който ще поставите върху чиста кърпа (или пергаментова хартия). Ако нямате време, ползвайте готово филово тесто с което се оказва много по-лесно да се приготви щрудел.

Докато тестото почива, включете фурната на 180 градуса и започнете да приготвяте пълнежа.

Подготовка на пълнежа:

Докато тестото почива, накиснете стафидите в гореща вода. В тиган разтопете маслото, към което ще добавите галетата и орехите (можете да пропуснете орехите), които ще препечете за 10 минути на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Оставете да изстине.

Междувременно можете да се посветите на обелването на ябълките. Когато сте готови, ги нарежете на четвъртинки, извадете централната сърцевина и след това ги нарежете на тънко с нож. Сложете ги в купа и добавете 60 грама захар, 2 супени лъжици ром и лимонов сок, за да предотвратите окисляването, разбъркайте и оставете да се ароматизират.

Настържете лимоновата кора, като избягвате да настържете вътрешната бяла част. Изсушете стафидите.

След като тестото е разточено, разстелете върху него, в следния ред: галета, орехи, ябълки (без течността), захар (50 г), сладко от кайсии, канела, лимон и стафиди.

Печете щрудела в предварително загрята до 180 градуса фурна за 40 минути. Извадете го от фурната, когато повърхността е златисто-кафява, оставете леко да изстине и поръсете с пудра захар. Поднесете топъл немския щрудел. Насладете се!

Класическият немски щрудел е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: