Начин на приготвяне
Сипете сметаната в тенджера, добавете 100 г захар и 200 мл прясно мляко при нея. Затоплете на котлона до разтопяване на захарта и оставете до кипване. Добавете ванилията.
Сипете прахче желатин и го полейте със 100 мл студена вода. Оставете до набъбване. Разтопете на водна баня или в микровълнова, не оставяйте да заври.
Сипете желатина към сметаната. Разбъркайте и сипете в чашки. Поставете чашките в хладилник за 3-4 часа.
Изцедете сока от портокал и го прецедете. Затоплете го с 2-3 с.л. захар до разтопяване. Добавете 5 г желатин към сока, който предварително сте накиснали с 3 с.л. вода.
Извадете купичките с желираната сметана и полейте сока отгоре. Може да добавите резен от плод върху портокаловия крем.
Пак приберете плодовата панакота в хладилник.
Преди да я поднесете, потопете купичките в топла вода, обърнете и сервирайте снежната портокалова панакота.