Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Панакота»Солена панакота за предястие

Солена панакота за предястие

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Солена панакота за предястие
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Със сигурност гостите ви ще останат много изненадани от тази солена панакота, която ще им поднесете като предястие"

Необходими продукти

  • За панакотата
  • прясно мляко - 100 мл
  • моцарела - 250 г
  • сметана - 300 мл
  • желатин - 6 г
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 1 ч.л.
  • За конфитираните домати
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • захар - 50 г
  • домати - 400 г цели от консерва
  • Още
  • зехтин - 70 мл
  • сол - 1 щипка
  • маслини - 100 г черни
  • орехи - 2 с.л. ситно накълцани
  • магданоз - 3 с.л. накълцан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете моцарелата и сметаната в блендер и ги смелете до получаване на гладка консистенция.

Изсипете сместа в тенджера и я загрейте до 90 °C.

Пригответе желатина според указанията на опаковката.

Сипете млякото, солта и пипера към горещата смес и я махнете от огъня.

Добавете желатина и разбъркайте добре.

Разпределете готовата сме в малки леко навлажнени купички и ги приберете за няколко часа, докато приготвената панакота стегне.

За соса намачкайте добре доматите в малка тенджера и ги разбъркайте заедно със захарта, солта, зехтина и пипера. Оставете го на котлона да се сгъсти.

Нарежете маслините на ситно и ги смесете с малко зехтин.

В друг съд смесете магданоза, орехите, останалия зехтин и малко сол.

Сипете малко от соса в чиния, сложете една панакота и отгоре я поръсете с двата дресинга.

Поднесете тази солена панакота за предястие на вашите гости.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: