Ezine.bg»Рецепти»Предястия»Запеканки»Празнично предястие с броколи

Празнично предястие с броколи

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k2k3
Празнично предястие с броколи
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
31/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Когато приготвите толкова вкусно предястие, трябва да сервирате по малко от него, защото може лесно да се превърне в основно ястие"

Необходими Продукти

  • картофи - 600 г
  • броколи - 500 г
  • бекон - 200 г
  • топено сирене - 75 г
  • яйца - 3 бр.
  • заквасена сметана - 150 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • кашкавал - 100 г настърган
  • сол
  • масло - 50 г
  • черен пипер - 1 к.л. смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват в подсолена вода, обелват се и се нарязват на шайби. Тавичката за печене се намазнява и картофените шайби се нареждат, като леко се застъпват.

Поръсват се с малко сол, а отгоре се нареждат розичките броколи. Преди това броколите се слагат за минута- две в тенджера с вряща вода.

Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се потапят в студена вода. Това се прави за да запазят наситеният си зелен цвят. След това, както вече писах се нареждат върху картофите.

Беконът и топеното сирене се нарязват на кубчета, след което се разпределят между броколите. Ястието се поръсва със сол и черен пипер.

В купа се разбиват трите яйца заедно със сметаната. Прибавя се прясното мляко и сместа отново се разбърква, след което се излива в тавичката с останалите продукти.

Ястието се слага във фурната и се пече на 200 градуса докато започне да се зачервява леко.

Изважда се от фурната, поръсва се запеканката с настърган кашкавал и се допича още малко (докато се запече и разтопи кашкавалът).

Разкошно празнично предястие!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: