Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Задушен артишок в чуден сос

Задушен артишок в чуден сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Задушен артишок в чуден сос4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Поднесете задушения артишок в чуден сос, поръсен със запечен бекон"

Необходими продукти

  • бекон - около 120 г
  • артишок - 500 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • сос
  • бадеми - 150 г
  • чесън - 1 глава
  • люти чушки - 1/2 бр.
  • домати - 4 бр. средни
  • зехтин - 1 ч.ч.
  • сол
  • хляб - 1 филийка, сух
  • чушки - 1 бр. червена, суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От предния ден накиснете сухата чушка във вода. Почистете артишока от обвиващите листа.

Нарежете 2 см от върха, обелете стъбълцата до светлата сърцевина. Не трябва да са по-дълги от 5 см.

Нарежете обеления артишок на четвъртинки и оставете в голяма купа с вода, в която има сок от един лимон.

Може да приготвите зеленчуците на пара до омекване, да овкусете със сол и зехтин. Може и да ги сварите в зехтин и сол.

Пригответе соса за зеленчуците.

Измийте чесъна и доматите, запечете ги без да ги режете и белете за 20 мин. на 200 градуса. След като изсинат, се белят и блендират.

Преминете към сухата чушка, изстъргвайки месестата част. Добавете при доматите със суровите бадеми, сол и направения на трохи хляб. Ако искате, добавете люта чушка.

Добавете зехтин и смелете до гладкост.

Поднесете задушения артишок в чуден сос, поръсен със запечен бекон.

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: