Шаран с вино

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Шаран с вино2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Ретро рецепта за шаран, защото ретрото винаги е на мода"

Необходими продукти

  • шаран - 1 бр. /около 2 кг/
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • моркови - 3 бр.
  • целина - 1 малка глава
  • магданоз - 4 - 5 коренчета
  • лук - 3 глави
  • сол
  • лимон - 1 бр.
  • бяло вино - 3 ч.ч.
  • черен пипер - млян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рибата се почиства добре, отстраняват се всички перки и главата и се измива със студена вода. Изстисква се лимонът и със сока се поръсва рибата. Посолява се и се наръсва с черния пипер. Така подготвения шаран се оставя за 1 час да се овкуси.

В половината олио се задушават нарязаните моркови, целина, лук и магданозът, докато омекнат.

Сместа се изсипва в тава и отгоре се слага рибата. Полива се с виното и останалото олио. Пече се в умерена фурна, до готовност на рибата. Печеният шаран трябва да придобие златист цвят.

Шаран с вино - идеален за ваша никулденска трапеза или пък за всеки друг ден от годината.

Рейтинг

3.8
51
42
30
21
10
Дай твоята оценка: