Ezine.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Оризова мусака с кайма и патладжан

Оризова мусака с кайма и патладжан

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Оризова мусака с кайма и патладжан
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4с Видео
02/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Наясно сме с факта колко много обичате класическата картофена мусака, но сега ви предлагаме тази рецепта за оризова мусака - вкусът ѝ е не по-малко добър"

Необходими Продукти

  • ориз - около 210 г
  • патладжани - 2 бр.
  • кайма - 500 г смес
  • картофи - 4 бр.
  • целина - 1 стрък
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • доматено пюре - 400 г
  • кимион - щипка
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сол
  • олио - 100 мл
  • магданоз - 3 с.л. + за поръсване
  • заливка
  • кисело мляко - 7 с.л.
  • прясно мляко - 60 мл
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 2 щипки
  • готварска сметана - 7 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако ви е писнало от класическата българска мусака, опитайте този вариант - ще останете очаровани.

Пригответе тази богата мусака, обработвайки всички зеленчуци - измийте, почистете и нарежете на ситно целината, лука и морковите, а патладжана и картофите - на парчета. Може да накиснете патладжана във вода, да си пусне горчивината.

Запържете в дълбок тиган целината, морковите и лука, след това добавете патладжана, чесъна и малко сол. Гответе пет минутки.

Добавете захар, каймата, доматеното пюре и малко вода. Разбъркайте и гответе още пет минути. Каймата трябва да раздробите.

Овкусете с подправките, добавете картофите и прехвърлете мусаката с патладжани в тава. Добавете 1/2 л водаи запечете за 25 мин. на 200 градуса.

Ориза трябва да измиете и да накиснете за около десет минути във вода. След това добавете и него, налейте още 300 мл вода.

Посолете мусаката с ориз и печете още 20 мин., за да се изпари водата.

Време е да приготвите и заливката на мусаката от наличните продукти. Залейте и запечете още малко.

Оризовата мусака с кайма и патладжан поднесете, поръсена с магданоз.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: