Начин на приготвяне
Ако ви е писнало от класическата българска мусака, опитайте този вариант - ще останете очаровани.
Пригответе тази богата мусака, обработвайки всички зеленчуци - измийте, почистете и нарежете на ситно целината, лука и морковите, а патладжана и картофите - на парчета. Може да накиснете патладжана във вода, да си пусне горчивината.
Запържете в дълбок тиган целината, морковите и лука, след това добавете патладжана, чесъна и малко сол. Гответе пет минутки.
Добавете захар, каймата, доматеното пюре и малко вода. Разбъркайте и гответе още пет минути. Каймата трябва да раздробите.
Овкусете с подправките, добавете картофите и прехвърлете мусаката с патладжани в тава. Добавете 1/2 л водаи запечете за 25 мин. на 200 градуса.
Ориза трябва да измиете и да накиснете за около десет минути във вода. След това добавете и него, налейте още 300 мл вода.
Посолете мусаката с ориз и печете още 20 мин., за да се изпари водата.
Време е да приготвите и заливката на мусаката от наличните продукти. Залейте и запечете още малко.
Оризовата мусака с кайма и патладжан поднесете, поръсена с магданоз.