Начин на приготвяне
Лукът, нарязан на ситно, и морковите, нарязани на тънки кръгчета, се посоляват и се задушават в 2 супени лъжици от растителното масло, а след това се оттеглят на слаб до омекването им, като от време на време се прибавя по малко гореща вода.
Оризът се запържва в останалото растително масло, а след това се оттеглят на слаб огън до омекването им, като от време на време се прибавя по малко гореща вода.
Оризът се запържва в останалото растително масло, посолява се и се залива с 1 чаена чаша гореща вода да набъбне.
В тавичка, намазана с мазнина, се нареждат филии от домати, наръсени със сол, магданоз и керевизени листа, нарязани на ситно.
Над тях се разстилат половината от задушените моркови и се покриват с ориза. Отново се нареждат филии от домати, наръсени със сол, магданоз и керевизени листа, разстилат се останалите моркови и се покриват с доматени филийки.
Мусаката се залива с 1 чаена чаша гореща вода или бульон и се пече в гореща вода 25–30 мин. Залива се с гъст сос Бешамел, приготвен от маслото, брашното, млякото и жълтъците, посолен на вкус, и се запича до зачервяване на апетитната заливка за мусака.
Поднася се с кисело мляко и салата по избор.