Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Солена торта»Патладжан с кайма на фурна

Патладжан с кайма на фурна

IvelinaIvelina
Новак
832972k
Патладжан с кайма на фурна
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Толкова лесно и толкова вкусно - супер предястие, а защо не и основно, от патладжан с кайма на фурна"

Необходими продукти

  • доматено пюре 300 г
  • телешка кайма - 100 г
  • зехтин - 2 с.л. екстра върджин
  • лук - 1/4
  • патладжани - 1 бр. черен овален
  • скаморца - 120 г или повече на вкус (или моцарела)
  • грана падано - на вкус
  • босилек - няколко листа
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изпечената торта с патладжан е вкусно основно ястие.

Съставките са същите, с които се приготвя патладжан пармиджана, разликата се крие в патладжаните, които не са пържени, а леки, печени на фурна или грил!

Сосът с кайма, който използвах, е същият, какъвто правя винаги за класическите патладжани пармиджана, но ако предпочитате да имате вегетарианска версия, можете да използвате обикновен сос от домати и босилек.

Започнете с приготвянето на соса, запържете четвърт лук в две супени лъжици зехтин екстра върджин.

Когато лукът почти се зачерви, добавете каймата, запържете я и добавете доматеното пюре, солта и листата босилек.

Гответе около 35 минути или повече на слаб котлон.

Междувременно измийте и обелете патладжана, нарежете го на кръгли филийки с дебелина около половин сантиметър (трябва да получите около девет кръгли филийки).

Поставете дисковете от патладжан в тава, застлана с хартия за печене, без да ги припокривате. Другият вариант е на грил.

След това ги печете около 5/10 минути при 200°C.

Обърнете внимание обаче на готвенето, отстранете ги веднага, щом леко се зачервят.

Извадете от фурната, оставете филийките патладжан леко да се охладят, добавете сол и започнете да оформяте тортата или тортичките в друга тава, застлана с хартия за печене.

Можете според височината да направите тортички, колкото бройки ви харесва, може три или две за това количество продукти. Ако искате повече, увеличете двойно количеството продукти.

Вземете филийка, поръсете я със соса от кайма, поръсете с настъргания пармезан, поставете парче пушено сирене, след това още парче патладжан и повторете отново соса, настъргания пармезан и пушеното сирене или моцарела.

Поставете третата филия патладжан, поръсете я само със соса и поръсете с пармезан.

Печете още пет минути при 200°C, времето, в което скаморцата се топи.

Сервирайте патладжана с кайма на фурна, като украсите повърхността с лист босилек!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: