Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Огретен»Лек картофен огретен

Лек картофен огретен

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Лек картофен огретен
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Ако и вие като нас си хапвате картофи всеки ден, нека поне утре да бъдат под формата на огретен - така сготвени са още по-вкусни"

Необходими продукти

  • картофи - 550 г
  • яйца - 2 бр. XL
  • кашкавал - 200 г /може и ементал/
  • карфиол - 1 средна глава
  • домати - 1 бр.
  • сок от лимон - 4 с.л.
  • готварска сметана - 400 г
  • шарена сол - щипка
  • зехтин - 30 мл
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите обелете и нарежете на филийки с дебелина 5 мм. Веднага ги наредете в тава на един слой - може да се застъпват или не.

Овкусете ги с черен пипер и сол, сипете малко зехтин и запечете за 20 мин. на 200 градуса.

Сварете карфиола за малко, не напълно, в солена вода. Изплакнете със студена вода, за да го охладите. Нарежете розички около стените на тавата.

По средата сложете домата под формата на ветрило. Сложете сол и зехтин. Изпечете картофения огретен за 15 мин. на 200 градуса.

Разбийте яйцата с малко сол, добавете сметаната, черен пипер и шарена сол. Може да добавите и сок от лимон.

Залейте вкусния огретен с приготвената заливка и запечете за още 5-6 минути.

Поръсете лекия картофен огретен с кашкавал, запечете за кратко и извадете.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: