Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадови торти»Шоколадова мус торта с бисквити и малини

Шоколадова мус торта с бисквити и малини

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Шоколадова мус торта с бисквити и малини
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
28 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
33 мин.
Порции
12
"Спокойно, дори и да нямаме повод, за приготвянето на тази шоколадова тортичка ще си намерим такъв"

Необходими продукти

  • Блат
  • масло - 70 грама или кокосово масло (омекнало)
  • бисквити - 150 грама (чаени/маслени)
  • малинов ликьор - 2 капачки (около 20 мл)
  • кокосови стърготини - 2 с.л. (около 20 мл)
  • Шоколадов мус
  • желатин - 2 листа (4.4 г)
  • сладкарска сметана - 250 мл (35% масленост)
  • черен шоколад - 200 грама (70% какао)
  • пудра захар - 4 с.лъжици
  • жълтъци - 4 броя
  • прясно мляко - 250 мл
  • ванилова захар - 10 грама
  • Още
  • мента - стръкчета за свежест
  • малини - 150 грама (пресни)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе муса за неустоимата шоколадова торта. За целта разбийте жълтъците и когато се втечнят ги смесете с ваниловата захар и млякото.

Сложете сместа на водна баня (около 90 градуса) и бъркайте в продължение на 5 минути.

Междувременно разтворете желатина в студена вода. След като жълтъците се сгъстят леко, добавете отцедения набъбнал желатин и разбъркайте внимателно.

Прибавете настъргания черен шоколад и бъркайте до неговото разтопяване. Сипете в купа шоколадовия крем и оставете да се охлади за 10-тина минути.

Следва приготвянето на блата за тортата. Натрошете бисквитите и ги смесете с малиновия ликьор, маслото и кокосовите стърготини. Накрая бисквитените трохички трябва да са добре навлажнени, но в никакъв случай прекалено мокри.

Сипете бисквитената смес във форма за торта, която е с диаметър 22 см. Притиснете добре с помощта на лъжица, използвайки обратната ѝ страна. Приберете тавата с блата в хладилник, за да стегне добре.

Когато шоколадовия крем се охлади, може да разбиете сметаната с пудрата захар. Добавете на части към крема, като бъркате с внимателни плавни движения. Сипете шоколадовия мус върху бисквитения блат и подравнете добре.

Приберете тортата в хладилник за няколко часа. Украсете с пресни малини и свежи стръкчета мента.

Шоколадовата мус торта с бисквити и малини е невероятна, опитайте.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: