Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Тарталети»Тарталети с нежен яйчен крем и малини

Тарталети с нежен яйчен крем и малини

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Тарталети с нежен яйчен крем и малини
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
42 мин.
Порции
6
"Няма как да не благодарим на Йорданка за тази рецепта и снимки към нея - тези тарталети са истинско кулинарно съвършенство"

Необходими продукти

  • Тесто
  • прясно мляко - 1 с.л. студено
  • масло - 75 грама студено
  • брашно - 150 грама
  • жълтъци - 1 брой
  • сол - 1 щипка
  • пудра захар - 35 грама
  • Пълнеж
  • яйца - 2 броя
  • малини - 150 грама пресни
  • захар - 70 грама
  • кора от лайм - от 1/2 лайм (само зелената част)
  • желатин - 2 листа (около 2.4 грама)
  • сметана - 100 мл (35% масленост)
  • крема сирене - 100 грама
  • нишесте - 1 равна супена лъжица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се заемете с приготвянето на тестото. Смесете щипка сол с пудрата захар и брашното.

Добавете към тях нарязаното на малки парченца студено масло и с помощта на пръсти оформете маслени трохи.

Прибавете лъжица масло и жълтъка, постепенно замесете маслено тесто, което е гладко и хомогенно.

Пригответе си 6 форми за тарталети с диаметър 10 см. Покрийте всяка форма с тесто, като е необходимо да залепне добре по стените и дъното.

Надупчете с вилица блатовете, за не се надуят при печенето, и ги приберете в хладилник за половин час.

Загрейте фурната 180 градуса и запечете за около 15 минути. Ако все пак видите, че блатовете се надуват в средата, извадете и леко ги продупчете в средата, за да спаднат.

Охладете блатовете, а междувременно пригответе пълнежа.

Смелете в блендер захарта заедно с кората от лайм. Прибавете към тях сметаната, крема сиренето, яйцата и нишестето. Разбийте добре и накрая добавете 5 по-големи малини, които сте намачкали предварително.

Сипете сместа в малка тенджерка и варете 5 минути на водна баня или на много слаб огън.

Сложете листата желатин в студена вода и щом набъбнат, отцедете и ги добавете към крема, като разбърквате непрекъснато. Имайте предвид, че температурата на крема не бива да надвишава 80 градуса.

Охладете напълно крема и напълнете тарталетите. Отгоре украсете с пресни малини и приберете в хладилник за няколко часа. Ако пък нямате това време, може да ги поднесете и веднага.

Ако малините са кисели, поръсете плодовите тарталети с малко пудра захар или дори добавете малко малиново сладко.

Тарталетите с нежен яйчен крем и малини са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: