Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Италиански солени пайчета

Италиански солени пайчета

IvelinaIvelina
Новак
832962k144
Италиански солени пайчета
Снимка: Ivelina
1 / 3
10/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Вкусни солени пайчета, които ще изчезнат за секунди от масата"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • ементал - 200 г
  • проволоне - 100г
  • моцарела - 100 г
  • пармезан - 60 г настърган
  • яйца - 4 бр.
  • сметана - 200 мл за готвене
  • индийско орехче
  • сол
  • черен пипер
  • за тестото
  • брашно - 150 г тип 500 или 550
  • рикота - 150 г прясна
  • зехтин - 2 с.л. екстра върджин
  • вода - студена
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Соленият италиански пай със сирена е вкусен и бърз и със страхотен ефект, перфектен като основно ястие или предястие, също отлично ястие за шведска маса или аперитив с приятели. Това е ароматен и мек пай, който ще зарадва небцето на любителите на солените пайове, пълни с вкусни съставки.

Пикантните малки пайчета са много популярни, тъй като можете да експериментирате с най-оригиналните комбинации: опитайте се да обогатите с различни различни съставки (сезонни зеленчуци например).

Подготовка на тестото

С дозите по тази рецепта получавате около 230 г тесто за пай, което съответства на 1 опаковка готово тесто. Когато печете това тесто, не прекалявайте, за да не стане твърде сухо и хрупкаво. Формата за пай е добре да е около 24/26 см. За мини пай или солени тарталети - 6-5 см формички.

Пресейте брашното в купа, добавете щипка сол и разбъркайте.

Добавете рикотата и започнете да месите, като постепенно добавяте студена вода, докато сместа стане леко лепкава, но хомогенна. Опитайте се да не месите тестото твърде много. Оформете топка и я запечатайте със стреч фолио. Ако искате, можете да овкусите вашето тесто с подправки.

Прехвърлете в хладилника за около час, преди да го използвате. Подготовката ще отнеме 10 мин. Тестото може да се държи в хладилника за около 2 дни и във фризера за 2-3 месеца. Извадете пясъчното тесто от фризера 2 часа, преди да го използвате.

Междувременно нека направим пълнежа. В голяма купа разбъркайте яйцата, добавете сметаната и разбъркайте с ръчна бъркалка, за да се смесят добре.

Нарежете ементал, проволоне и моцарела на кубчета и ги добавете към сместа. Добавете настърганото пармезан, щипка индийско орехче, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте с черпак.

Извадете тестото от хладилника след 1 час. Вземете малко от тестото и го притиснете равномерно във форма с диаметър около 6-5 см. Изрежете излишното тесто с нож и набодете основата с вилица. Повторете, докато останалата част от тестото приключи със всички форми.

Прехвърлете мини пайовете или пай в предварително загрята фурна на 200°C (статична функция) за 30-35 минути, като се уверите, че повърхността не потъмнява твърде много: ако е така, намалете малко температурата.

Извадете от фурната, изчакайте няколко минути и след това внимателно извадете пайовете от формата, като си помагате с хартията; поставете върху тавата и поднесете горещ или охладен. Отличен е и при стайна температура.

Съвет:

За тези италиански солени пайчета можете да направите друга комбинация от сирене като горгонзола, фонтина на кубчета и моцарела, може да добавите шунка на кубчета или нарязана мортадела или предварително сварени зеленчуци, към пълнежа

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: