Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Моят кръгъл козунак с локум

Моят кръгъл козунак с локум

ГеновеваГеновева
Копирайтър
2521k1k3393
Моят кръгъл козунак с локум
Снимка: Геновева
1 / 4
03/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
300 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • кисело мляко - 100 г
  • захар - 125 г
  • лимонада - 100 мл
  • лимонова есенция - 1 бр.
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • свинска мас - 60 г
  • суха мая - 7 г
  • локум - 2 кутия
  • захар - за поръсване
  • стафиди - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Две яйца плюс белтък на третото се разбиват заедно със захарта с помощта на миксер.

Към тях добавяме киселото мляко и доразбиваме. Добавяме олиото, лимонадата, лимоновата есенция и настърганата лимонова кора, след което постепенно добавяме брашното с маята и разбъркваме с ръце.

Започваме да месим с ръце до получаването на меко тесто. Оставяме тестото да втаса за около 1 час.

След това месим отново, като постепенно добавяме свинската мас и стафидите, които сме накиснали преди това във вода.

Разделяме козуначеното тесто на две половини. Разстиламе с ръце, така че да се получи правоъгълник, в който слагаме парчета локум като оставете малко локум и за отгоре.

За изпичане на козунаците ще използваме 2 кексови форми. Сложете хартия за печене в тях.

Поставете козунаците в кексовите форми и оставете да втасат. След като козунаците са напълнили кексовите форми, ги намазваме с жълтък отгоре и поръсваме с навлажнена захар.

Накрая поставяме парчетата останал локум отгоре и слагаме да печем в студена фурна първо на 150°C и след това увеличете фурната на 180°C до изпичане на нашите кръгли козунаци с локум.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: