Начин на приготвяне
Разтворете маята със захарта, 1/2 ч.ч. топло мляко и 4 лъжици брашно, оставете да се активира.
Междувременно разбийте яйцата (единия жълтък отделете за намазване).
Останалото мляко и ванилията сипете в купа заедно с лимоновата кора и шупнлата мая.
Пресейте вътре брашното и замесете меко тесто. Започнете да добавяте по лъжица от мазнината, като месите и разпъвате тестото до усвояване на цялата мазнина.
Месенето е дълго, защото трябва да се получи гладко тесто с мехури. Покрийте го и го оставете да втаса.
Разделете козуначеното тесто на 6 части. Разтеглете ги на фитили и във всеки един слагайте от плънката, като усуквате на козуначена плитка.
Завийте в кръг и наредете в намазнени форми.
Оставете козунаците да втасат още веднъж, намажете ги с жълтък и ги поръсете с ядки и захар.
Загрейте фурната и ги изпечете до готовност.
Козунакът с локум и кайсии е много вкусен.