Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнозърнест хляб»Кръгъл ръжен хляб със семена

Кръгъл ръжен хляб със семена

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Кръгъл ръжен хляб със семена
Снимка: Росица Петрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Пригответе си този ръжен хляб с микс от семена, за да си хапнете вкусно с ястие или самостоятелно"

Необходими продукти

  • ръжено брашно - 200 г
  • брашно от лимец - 170 г и пшеница
  • мая - 1/3 кубче, прясна
  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • тиквени семки - 40 г сурови
  • микс от семена - 2 с.л. за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този кръгъл ръжен хляб със семена е много вкусен и ароматен. Ето как да го приготвите:

Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Разбъркайте и покрийте съда с кърпа.

В купа пресейте двата вида брашно, прибавете солта и разбъркайте. Брашното от лимец и пшеница може да замените с бяло брашно.

Оформете кладенче и прибавете прясното мляко (също затоплено), олиото и сместа с маята. Замесете меко тесто. Накрая на месенето добавете тиквените семенца, предварително нарязани.

Готовото тесто покрийте с фолио и кърпа и оставете да втаса за около час, докато удвои обема си.

След като това стане поръсете семена върху работния плот и оваляйте тестото, като едновременно му придадете желаната от вас форма.

Хлябът със семена поставих в йенска форма за печене, която предварително бях набрашнила.

Сложих да се пече в студена фурна, която включих на 200 градуса, горен и долен реотан. Пекох 35 минути.

След изпичане извадих от формата и охладих върху решетка хлябът с поръска.

Нарязах ръжения хляб добре охладен.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: