Начин на приготвяне
Смесете вида брашно, добавете солта и сухата мая. разбъркайте хубаво и добавете меда и зехтина. Доливайте постепенно хладката вода и бъркайте. Замесете постепенно сравнително твърдо тесто, което не бива да лепне.
Премесете тестото върху набрашнен плот за около 10 минути. Оставете го да втаса за около 2 часа. След това остава само да оформите тестото в желаната от вас форма за хляб и да го сложите в тава с хартия за печене. Важното е тестото да не допира стените на тавата, за да има достатъчно място да бухне.
Оставете го да почине за половин час. Намажете го с малко зехтин и поръсете по желание с вид семена или овесени ядки.
Сложете ръжения хляб да се изпече в умерено загряна на 170 градуса. Печенето отнема около 1 час, но наблюдавайте кога ще стане готов, като проверите с клечка за зъби.
Готовия ръжен хляб поръсете с малко водичка и го покрийте с кърпа.
Коментари