Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Рецепта за козунак от рецептурника

Рецепта за козунак от рецептурника

Рецепта за козунак от рецептурника
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 3
02/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
220 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • мая - 20 г
  • сол - 6 г
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • масло - 120 г меко
  • яйца - 4 бр.
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • ванилия - 1 бр.
  • още
  • стафиди
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото до 35 градуса и размийте маята в него. Добавете малко брашно до гъста каша и оставете на топло да шупне.

Сложете брашното на кухненския плот и направете кладенче вътре. Добавете всички продукти без маслото. Замесете меко тесто.

Добавяйте по малко от кравето масло, докато месите до пълното усвояване. Готовото тесто оставете на топло да втаса добре.

Разделете на три равни части. Всяка разточете на елипса. Поставете по цялата част от стафидите и завийте на руло.

Сплетете козунака с три плитки, а след това завийте на топчица. Поставете в тавичка застлана с хартия за печене.

Оставете на топло за повторно втасване. Намажете с разбития жълтък, мляко и олио.

Поръсете с кристална захар. Печете в загрята фурна на 170 градуса до готовност. Извадете и охладете.

Рецептата за козунак от рецептурника е много сполучлива.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: