Начин на приготвяне
Сварете гръцките макарони орзо във вряща подсолена вода за 10 минути. Отцедете сварените макарони и ги оставете настрана.
Сипете 6 лъжици зехтин в тенджерка и задушете наситнения лук за 5 минути. Сипете виното и скълцания чесън, овкусете с ригана, черния пипер, босилека и солта.
Оставете соса да къкри 10-тина минути или докато се сгъсти леко.
След това добавете почистените и обелени скариди, разбъркайте докато поомекнат. Накрая сипете доматеното пюре. Гответе до пълно сгъстяване на соса, като разбърквате често.
Свалете от огъня и прибавете към доматения сос пастата орзо. Разбъркайте с 4 лъжици зехтин и прибавете наситнения магданоз.
Сипете всичко в тава, заравнете и поръсете с настърган ементал.
Включете фурната на 180 градуса и печете запеканката до готовност - щом получи приятна коричка я извадете и поднесете порциите топли.
Гръцката запеканка с орзо и скариди е много вкусна.