Начин на приготвяне
Залейте мидите с вода, сипете лъжица сол и разбъркайте. Оставете да престоят около 3 часа, като смените веднъж водата с нова.
Ако изполвате замразени миди, може да пропуснете тази стъпка.
Сипете мидите в тенджера и ги сложете на котлона. Залейте ги с чаша вода и добавете дафиновия лист, зърна пипер и малко сол. Гответе за около 2 минути, като разклащате, за да се отворят всички миди. Извадете ги, а бульона от варенето прецедете.
Сипете зехтина в тиган и го загрейте. Задушете наситнения чесън и добавете брашното, бъркайте 1-2 минути.
Сипете виното и малко от бульона, бъркайте още 1-2 минути. Прибавете сухите подправки и магданоза, а накрая сипете мидите. Изключете котлона и оставете да престоят така 2 минути.
Поднесете мидите топли.
Пясъчните миди по средиземноморски са много вкусни.