Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца по средиземноморски

Кюфтенца по средиземноморски

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Кюфтенца по средиземноморски1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5-6
"Чудни кюфтенца по средиземноморски, от които бодваме с наслада"

Необходими продукти

  • За кюфтенцата
  • кайма - 800 г смес
  • чесън - 3 скилидки пресован
  • чушки - 1/2 зелена пиперка
  • яйца - 1 брой
  • галета - 2 с.л.
  • кимион - 1 - 2 щипки
  • джоджен - 1 - 2 щипки сух
  • черен пипер - прясно смлян
  • сол - на вкус
  • За соса
  • зехтин - 4 с.л.
  • лук - 2 големи глави
  • моркови - 1 брой
  • чушки - 1/2 зелена пиперка
  • тиквички - 2 средни
  • домати - 2 - 3 големи
  • маслини - 10 - тина черни
  • босилек - пресен
  • брашно - 1 равна с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Oмесете каймата в голяма купа заедно с пресования чесън, скълцаната ситно чушка, яйцето и всички подправки. С мокри ръце оформяйте малки кюфтенца и ги изпържете в сгорещения зехтин до полуготовност.

Нарежете пиперката на лентички, моркова на кубчета, лука на четвъртинки и тиквичките на по-големи на пръчици, а доматите на кубчета.

Щом кюфтенцата се позапържат, сипете лука, морковите и пиперката. Щом лукът омекне, прибавете тиквичките и след 3-4 минути и доматите.

Овкусете с нарязания на ситно босилек, маслините, както и сол и черен пипер на вкус. Оставете ястието да къкри на тих огън до омекване на зеленчуците (но не прекалено).

Размийте брашното с малко от соса на ястието и го разбъркайте към вече готовите кюфтенца по средиземноморски. Разбъркайте и след 3-4 минути снемете от котлона.

Рейтинг

4.6
56
41
31
20
10
Дай твоята оценка: