Начин на приготвяне
Сложете в гевгир дробчетата и ги измийте старателно под течаща студена вода.
Ако използвате замразени дробчета, първо ги оставете да се размразят на стайна температура.
Почистете дробчетата от различни ципички. Отново ги изплакнете и ги накиснете в подсолена вода за 30-тина минути. Пак ги изцедете в гевгир.
Сипете чесновото олио в тиган и го загрейте. Запържете нарязания лук за около 5 минути, извадете го и след това запържете морковите (нарязани на кръгчета). Накрая, в същата мазнина, запържете дробчетата.
Извадете и ги отцедете върху кухненска хартия. Смесете ги заедно с пържения лук и моркови, овкусете със сол и пипер.
Сервирайте биреното мезе топло.
Забележка: Ако нямате чесново олио, може да си направите и сами. Счукайте на едро няколко скилидки чесън и ги смесете с олио в малко бурканче.
Оставете да престоят така 3 дни, прецедете олиото и използвайте за кулинарни цели.
Дробчетата с лук и моркови за мераклии са много вкусни!