Ezine.bg»Рецепти»Баница»Сполучлива къпана баница

Сполучлива къпана баница

Даниела РусеваДаниела Русева
Новак
46112950
Сполучлива къпана баница3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Ако ви е писнало да закусвате овесени ядки и чия, позволете си за няколко дни да хапнете по едно парченце от тази толкова вкусна къпана баничка"

Необходими продукти

  • За тестото
  • яйца - 5 бр.
  • брашно - 400 - 500 г
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • За плънката
  • сирене - 300 г
  • краве масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа пресейте брашното, оформете кладенце и в него сипете разбитите яйца, оцета и солта. Замесете лепкаво тесто за баница. Разделете го на 7 еднакви топки. Оставете ги за половин час.

Разточете всяко топче на кора, дебела 2 мм. Пригответе кръгла тава 30 см, намазнете я с разтопено масло (3-4 лъжички).

Сложете на дъното на тава първата кора, малко по-голяма от нея - да достига до периферията на тавата. Намазнете с масло, поръсете със сирене, предварително натрошено.

Пригответе си две тави. В едната сипете 1 л вода, щипка сол и сложете на котлона. Другата също трябва да бъде с 1 л вода, но студена.

Разточвайте корите за къпаната баница, малко по-големи от тавата. Всяка кора пуснете първо в горещата вода да се окъпе. След 15 секунди извадете и прехвърлете в тавата, пълна със студена вода.

Извадете я с ръце и я сложете върху първата кора, която вече се намира в тавата. Сменете студената вода с нова. След две кори направете същото с горещата, понеже ще остава от брашното.

Така продължете с другите кори - първо в гореща, после в студена вода, намажете с масло и наръсете сирене.

Последната кора не се потапя във вода. Тя трябва да е по-голяма с подгънати навътре краища. Нанесете последните 2 с.л. масло върху нея.

Изпечете страхотната баница за 10 мин. на 160 градуса, после на 200 градуса за 20 мин.

Щом сполучливата къпана баница е готова, завийте с кърпа и я оставете да почине известно време.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: