Начин на приготвяне
Първо се приготвя захарният сироп. В тенжерка се смесват водата и захарта. Сиропът се слага да се свари на котлона, докато захарта се разтопи. Накрая се добавя изцеденият лимонов сок.
За приготвянето на кексовата смес е необходимо в купа да се разбият яйцата със захарта на пухкав крем. На порции се добавя пресятото брашно с бакпулвера.
Прибавят се счуканите орехи, канелата, настърганата лимонова кора и ванилията, след което сместа се обърква отново.
Кравето масло се разтопява и смесва с олиото.
В намазнена тавичка се нареждат половината от корите за баница, като всяка кора се намазва с мазнина. След това върху корите се разпределя кексовата смес. Нареждат се останалата част от корите.
С помощта на остър нож баклавата се нарязва на парчета. Отгоре се излива останалата мазнина, така че да влезе между разрезите.
Баклавата се пече в загрята на 180°C фурна за около 30 минути. Когато е готова, се изважда и залива с изстиналия вече сироп.
Правилото е винаги единият продукт да е студен, другият горещ. Кексовата баклава се оставя да престои поне едно денонощие, за да попият хубаво корите захарния сироп.
На следващия ден вашата кексова баклава е отново за консумация.