Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Франзели»Франзели с хрупкава коричка

Франзели с хрупкава коричка

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3652k5k6441
Франзели с хрупкава коричка2 / 2
23/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Неустоима хрупкава коричка, мека вътрешност и любим аромат.. Може би вече се досетихте, че става дума за франзели, нали?"

Необходими Продукти

  • брашно - 280 грама
  • зехтин - 3 с.л. ароматен
  • мая - 2 ч.л. (суха)
  • вода - 200 мл
  • сол - 1 ч.л. (равна)
  • захар - 1/2 ч.лъжичка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо започнете с направата на ароматния зехтин. Леко го затоплете - до 40-50 градуса. Добавете ароматни подправки по избор и оставете да престои така за поне няколко часа.

Имайте предвид, че колкото по-дълго стоят подправките, толкова вкусът ще бъде по-интезивен. След това го прецедете и използвайте, за да овкусявате различни печива, ястия и зеленчукови салати.

Аз добавих към зехтина сушена люта чушка, няколко листа пресен босилек, както и две скилидки чесън, нарязани на шайби. Вие може да добавите и други аромати - мащерка и риган например.

Започнете с приготвянето на франзелите. Пресейте брашното и в средата му направете кладенче. Сипете вътре затоплената водичка, зехтина, захарта и солта. Разбъркайте и оставете за кратко, след което замесете меко и гладко тесто.

Прехвърлете в купа тестото и го покрийте с фолио за свежо съхранение. Оставете да втаса до удвояване на обема - около 30-40 минути. Имайте предвид, че времето, необходимо за втасване, зависи от температурата на стаята.

Премесете леко втасалото тесто, за да изкарате въздуха от него. Разделете тестото на 4 равни топки. От всяка една направете дълъг и тънък фитил, достигащ до 25 см.

Сложете хартия за печене в тавата на фурната и сложете франзелите вътре, като оставяте разстояние между тях. С помощта на четка ги намажете с малко вода, поръсете ги с брашно, като използвате сито.

По повърхността на всяко дълго хлебче направете разрези с помощта на остър нож.

Оставете отново да втасат за 30-тина минути, а междувременно си загрейте фурната на 220 градуса.

Сложете съд с вода на дъното на фурната и сложете франзелите вътре. Пекат се за 20-тина минути или до леко зачервяване. Готовите франзели оставете да изстиват върху решетка.

В крайна сметка се получават страхотни хлебчета с мека вътрешност и неустоима коричка. В случай, че искате коричката да е мека, завийте ги докато са топли с кърпа и оставете да изстиват.

Франзелите с хрупкава коричка са чудни!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: