Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мусове»Млечен мус с фурми и орехи

Млечен мус с фурми и орехи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Млечен мус с фурми и орехи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
33 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • орехи - 50 грама
  • мед - 50 грама
  • фурми - 40 г (4 обезкостени фурми)
  • канела - 1/2 к.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • желатин - 1 лист 2.2 г
  • яйца - 2
  • За украса
  • орехи
  • фурми
  • сушени плодове - други или ядки по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смелете в блендер фурмите и орехите заедно с канелата до получаването на еднородна паста.

Разбийте едното яйце с жълтъка на второто и ги смесете с прясното мляко. Отделете белтъка в суха и чиста чаша.

Сипете ореховата паста при млякото и разбъркайте до перкфетно гладка смес. Сложете я на умерен огън - 90-100 градуса и бъркайте до сгъстяване (около 10 минути). Разтворете желатина в студена вода и го оставете за 3-4 минути.

Сгъстения орехов крем дръпнете от огъня и изчакайте да се охлади леко. Ако имате кухненски термометър измерете - температурата трябва да спадне до 80 градуса. Тогава добавете отцедения от водата желатин и разбъркайте добре.

Разбийте белтъка с меда на водна баня на 60 градуса за около 7-8 минути. Целта е да се получи плътност, а чрез водната баня се избягва да го използваме напълно суров.

Сипете белтъчния крем при ореховия. Разбъркайте с шпатула, като правите кръгови движения.

Налейте муса в чашки и го приберете в хладилник за около час. Гарнирайте с орехи, още фурми или други сушени плодове, поднесете.

Млечният мус с фурми и орехи е готов.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: