Начин на приготвяне
Смелете в блендер фурмите и орехите заедно с канелата до получаването на еднородна паста.
Разбийте едното яйце с жълтъка на второто и ги смесете с прясното мляко. Отделете белтъка в суха и чиста чаша.
Сипете ореховата паста при млякото и разбъркайте до перкфетно гладка смес. Сложете я на умерен огън - 90-100 градуса и бъркайте до сгъстяване (около 10 минути). Разтворете желатина в студена вода и го оставете за 3-4 минути.
Сгъстения орехов крем дръпнете от огъня и изчакайте да се охлади леко. Ако имате кухненски термометър измерете - температурата трябва да спадне до 80 градуса. Тогава добавете отцедения от водата желатин и разбъркайте добре.
Разбийте белтъка с меда на водна баня на 60 градуса за около 7-8 минути. Целта е да се получи плътност, а чрез водната баня се избягва да го използваме напълно суров.
Сипете белтъчния крем при ореховия. Разбъркайте с шпатула, като правите кръгови движения.
Налейте муса в чашки и го приберете в хладилник за около час. Гарнирайте с орехи, още фурми или други сушени плодове, поднесете.
Млечният мус с фурми и орехи е готов.