Начин на приготвяне
В подходящ съд се смесват пресятото брашно, сухата мая, захарта и солта.
Разбъркват се хубаво, за да се смесят съставките, след което се налива една чаена чаша топла вода. Замесва се гладко и меко тесто.
Оформя се на топка, намазва се с малко олио, за да не хваща кора, покрива се с кърпа и се оставя да втаса, докато удвои обема си. Прехвърля се в йенска тенджера, дъното и стените, на която са покрити с хартия за печен.
Хлябът се оставя да втаса отново, след като бухне, се напръсква с малко вода и похлупва с капак.
Тенджерата се поставя в студена фурна и хлябът се пече на 220 градуса през първите 20 минути.
След това се маха капакът, температурата се намалява на 180, от страни се поставя една метална купичка с вода.
Печенето продължава още около 20 минути.
Готовият хляб се изважда от фурната, напръсква се отново с малко вода и отново похлупва с капак.
След като престои малко така и се задуши получавате мек и мек домашен хляб.