Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Ароматни милинки с пармезан

Ароматни милинки с пармезан

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Ароматни милинки с пармезан
Снимка: Росица Петрова
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • за тестото
  • брашно - 470 г
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 300 г
  • мая - 7 г суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • пармезан - 80 г настърган
  • за ароматното масло
  • масло - 60 г
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • риган
  • мащерка
  • лют пипер - на люспи
  • за поръсване
  • пармезан - 20 - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затоплено прясно мляко. Прибавете захарта, малко от брашното и разбъркайте. Покрийте съда и оставете да престои 10 минути, докато на повърхността се образуват малки балончета.

В друг съд пресейте брашното и прибавете солта. Разбъркайте и направете кладенче.

Добавете сместа с маята, олиото и едно яйце, предварително разбито, както и настъргания пармезан.

Замесете меко и нелепнещо тесто, което намажете с малко олио и поставете в купа да втаса, докато удвои обема си.

През това време си приготвите ароматното масло. Пресовайте скилидките чесън.

Разтопете маслото и добавете към него всички подправки и чесъна. Оставете на котлона за минута. След това махнете, за да се охлади.

От готовото тесто късайте късове с големина на голям орех и ги потапяйте в маслото.

Наредете хапките в тава с диаметър 26-28 см и след това поръсете с пармезан.

Оставете милинките повторно да втасат за още 20-30 минути.

Сложете да се пекат на 180 градуса за около 25-30 минути, до хубав златист загар.

Изключително ароматни милинки с пармезан.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: