Начин на приготвяне
1. Подхранете вашият квас преди да замесите тестото и го оставете да шупне за час- два.
2. В купа сложете 100 грама от домашния квас, двата вида брашно и водата.
Замесете гладко тесто, като работите с него поне 15 минути. Оставете го да почине от 30 минути до 1 час и пак премесете за още 15 минути, вкарвайки този път солта и олиото.
3. Оформете хляб, направете по повърхността му разрези с остър нож и поръсете с брашно.
Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене.
4. Продължителността на втасването на хляба ще зависи от силата на вашия квас. При мен отне 8 часа, докато увеличи обема си почти 3 пъти.
Най-добре да се замеси от вечерта и да се остави да втасва цяла нощ, така на сутринта можете да си изпечете пресен домашен хляб.
5. Пече се при 200 градуса в предварително загрята фурна 10-15 минути, след това температурата се сваля на 180 градуса за още около 30 минути. Хлябът със спелта е готов, когато има хубав загар и при почукване по коричката издава звук на кухо.
6.Готовият истински домашен хляб с квас оставете да изстине напълно върху решетка и не нарязвайте докато е топъл.
Съхранявайте в чиста кърпа и не завивайте в найлонова торбичка.
Най- хубав е прясно изпечен, защото тогава коричката му е невероятно хрупкава.
Домашният хляб с квас и спелта има различен вкус от хляба с мая и не може да се сравни с нищо друго, просто е уникален. За тези от вас, които го приготвят за първи път, може да се стори странен, но после няма да искате да хапвате друг.
Наистина се прави малко по-продължително време, но със сигурност си заслужава.
Добър апетит!