Кюфтета от леща и тиквички

Кюфтета от леща и тиквички
Снимка: Мария Божилова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • леща - 1/2 ч.ч. дребна
  • тиквички - 3 бр.
  • хляб - 2 филийки
  • копър - 1/2 връзка
  • магданоз - 1/2 връзка
  • яйца - 1 бр.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • лимецово брашно
  • сол
  • олио
  • За соса
  • кисело мляко - 200 г
  • сусамов тахан - 2 с.л.
  • брашно от чесън - 1 ч.л.
  • лимон - 1/2
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се измива много добре. Слага се в малка тенджера и се сварява до пълна готовност. Изсипва се върху цедка, за да се отцеди.

Тиквичките се измиват. Настъргват се на ситно ренде. Изцежда се водата от тиквичките чрез притискане с ръце.

Хлябът се натрошава и се разбърква с тиквичките. Не се напоява с вода преди натрошаване.

Разбърква се много добре.

Копърът и магданозът се измиват и нарязват на ситно. Прибавят се към сместа за вкусните кюфтенца от леща. Разбърква се много добре.

Прибавя се лещата, яйцето, черният пипер, солта, брашното от чесън и мащерка. Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.

Оформят се зеленчуковите кюфтета и се овалват в брашно. Пържат се в сгорещено олио от двете страни до златисто.

След да приготвим соса за кюфтенцата от тиквички.

Таханът се разбърква със сока от лимона. Прибавят се киселото мляко и солта. Разбърква се до получаване на хомогенна смес.

Кюфтетата от леща и тиквички се сервират с млечно-тахановия сос.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: