Начин на приготвяне
Сипете брашното в дълбока купа. Прибавете яйцата, разбъркайте. Добавете към сместа настърганото масло и киселото мляко с угасената в него сода. Замесете меко тесто, покрийте го и го оставете в хладилник за 15-тина минути.
Нарежете гъбите и лука, запържете ги до прозрачност на лука. Нарежете на малки кубченца картофите и пилешките гърди, овкусете ги със сол и пипер.
Извадете охладеното тесто и го разделете на 2 части, като едната трябва да е по-голяма. Вземете точно нея и я разточете върху набрашнен плот. Нека полученият блат да е по-голям от тавата за пай, която ще използвате.
Прехвърлете вътре тестото, не е необходимо да намазнявате дъното. Краищата притиснете нагоре плътно до горния ръб. Изсипете вътре плънката. Разточете по-малкото парче тесто и направете прорези по него.
Сложете го върху соления пай и притиснете. В случай, че плънката е твърде гореща, тестото ще започне да се топи, така че изчакайте леко.
Печете пая в загрята на 170 градуса за около час или до готовност.
Пилешкият пай с гъби е много вкусен, опитайте!