Ezine.bg»Рецепти»Солени Печива»Солен Пай»Пай с йерусалимски артишок

Пай с йерусалимски артишок

Maria  TonchevaMaria Toncheva
Новак
283121189
Пай с йерусалимски артишок1 / 2
29/01/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 1 1/2 ч.ч. (225 г)
  • бадеми - 2/3 ч.ч. (100 г), смлени
  • сол - 1/8 ч.л.
  • масло - 2/3 ч.ч. (150 г)
  • пармезан - 1/2 ч.ч. (60 г)
  • вода - 3 с.л.
  • Плънка
  • йерусалимски артишок - 650 г, обелен, на тънки филийки
  • чесън - 2 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • яйца - 2 бр.
  • сметана - 5 с.л.
  • пекорино - 3/4 ч.ч. (90 г)
  • сусамово семе - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тесто: Брашното се пресява заедно със солта. Добавят се бадемите и се размесва с маслото. Добавя се пармезанът и достатъчно вода, за да се получи гладко тесто. Оформя се на топка и се оставя в хладилника за 30 мин. Фурната се загрява предварително до 180 градуса.

Намазва се форма за пай (26 см). Върху набрашнен плот се разточва тестото на кора с размери съобразно формата за печене. Кората се разстила във формата и се пече 10 мин. или докато стане златиста. Фурната се засилва на 200 градуса.

Плънка: Артишокът заедно с чесъна се запържват в зехтина. Поръсва се със сол и пипер. Яйцата се разбиват със сметаната и сиренето пекорино. Поръсват се със солта и пипера. Пълни се тестената основа с артишока и яйчената смес. Поръсва се със сусамовото олио. Пече се 25-30 мин, или докато сместа стане златиста.

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка: