Начин на приготвяне
1. Накълцайте лука и чесъна, а тиквата настържете на фино ренде или раздробете в блендер, на много дребни парченца.
2. Загрейте зехтина и в него запържете за 4 минути трите зеленчука с щипка сол.
3. Сипете ориза Арборио, без да го миете предварително, тъй като за ризотото ни е нужно нишестето, придаващо кремообразност. Бъркайте две минути и налейте виното.
4. След още две минути започнете да наливате по два черпака от бульона, предварително загрят до точка на кипене. Докато една част от бульона не се поеме, не наливайте следващата и бъркайте през цялото време.
Варенето на ризотото ще ви отнеме около 16 минути, но за всеки случай се съобразете с указанията на пакета на ориза, който използвате. Ако има нужда, долейте още бульон.
5. Сложете в ризотото половината пармезан - фино настърган и маслото. Разбъркайте, докато се разтопят.
6. Сервирайте ризото с тиква и лук в две порции, поръсени с черния пипер и останалия пармезан, натрошен на едри парченца.
Добър апетит!