Ябълково ризото

Марина НордМарина Норд
Новак
1k48627
Ябълково ризото1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • ориз - 350 г
  • ябълки - 2 бр.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • лук - 1 глава
  • бадеми - 1/2 ч.ч. филирани
  • масло - 100 г
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • бульон - 1 л зеленчуков от кубчета
  • пармезан - 4 с.л. настърган
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълките се обелват и се настъргват на едро. Напръскват се с лимоновия сок. Лукът се нарязва на ситно. В четвърт от маслото се запържва лукът до прозрачно.

Добавят се ябълките и се запържват 3 минути. В отделен съд се кипва бульонът. В дълбок тиган се разтопяват 25 грама масло и се добавя оризът.

Пържи се при непрекъснато бъркане, докато зърната станат полупрозрачни. Добавя се виното и се готви, докато се изпари напълно.

Добавя се един черпак от бульона, пърженият лук с ябълките и се разбърква, за да попие течността.

По малко се добавя целият бульон. Добавя се солта и останалото масло и ризотото се готви под капак 5 минути.

Сваля се от котлона и се оставя похлупено с капак още 10 минути. Сервира се, като във всяка чиния се поръсват бадеми и пармезан върху ризотото.

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: