Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Пухкава погача с мая и сирене

Пухкава погача с мая и сирене

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Новак
2563679
Пухкава погача с мая и сирене
Снимка: Таня Левенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
7

Необходими продукти

  • брашно - 700 грама
  • мая - 20 грама
  • яйца - 1
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • вода - 150 мл
  • олио - 5 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • плънка
  • яйцa - 1
  • сирене - 120 грама
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята във водата, 3 лъжици брашно и захарта. Изчакайте да шупне и я смесете с останалите продукти за тестото, започнете да месите до получаването на гладка топка тесто.

Поръсете с малко брашно и покрийте с кърпа. Оставете тестото да втаса за 40-тина минути, след това го размесете леко и го разделете на 2 равни части.

Разделете едната част на още 4. Оформете топчета и ги разточете на кора с големината на чиния. Всяка кора се слага в тава с диаметър 30 см, намажете я с олио и поръсете със сиренето.

Така направете и с останалите 3 кори. Разрежете ги на 8 части, но не до края. От всеки един получен триъгълник - кора по кора, тя се хваща и издърпва настрани, а всяка следваща също се издърпва на разстояние от предишната.

Другата част от тестото разделете на равни топчета. Всяко едно разтеглете с ръка, намажете с олио и поръсете със сирене, след което отново разточете на топче.

Наредете ги след образувания венец от тесто. От останалото тесто разточете кора и изрежете кръгчета. Три от тях навийте, за да се получи розичка. Наредете ги в празното място между топчетата.

Покрийте погачата с кърпа и оставете да почине за 20-тина минути. След това я намажете с разбития с олио жълтък, поръсете със сусама и печете в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.

Пухкавата погача с мая и сирене е готова.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: