Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Новогодишна погача със сирене

Новогодишна погача със сирене

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k2k3
Новогодишна погача със сирене
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
31/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Може да й трябва малко повече време, но се приготвя лесно и е много вкусна - погача със сирене за Нова година и скъпи гости"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • суха мая - 14 г
  • прясно мляко - 240 мл
  • вода - 240 мл
  • захар - 70 г
  • олио - 240 мл
  • сол - 14 г
  • яйца - 2 бр. (само жълтъка)
  • сирене - 300 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка купа се поставят сухата мая, половината от прясното мляко, захарта и две-три супени лъжици брашно.

Разбъркват се добре, след което се покриват със свежо фолио или памучна кърпа. Сместа с оставя на топло за около 15 минути, за да шупне маята.

Брашното се пресява, прибавя му се сол, размесва се и се прави кладенче по средата. В кладенчето се изсипва шупналата мая, останалото мляко, хладка вода и олиото. Замесва се меко и гладко тесто. Тестото се разделя на четири равни топки.

Топките се поръсват се с брашно и се покриват отново с фолио. Оставят се да втасат за около 20 минути. След това всяка топка се разточва във формата на кръг с дебелина 3-4 милиметра. Всеки кръг се нарязва с помощта на остър нож на осем еднакви триъгълника.

В основата на всеки триъгълник се слага малко сирене, след което се навива, така че да се оформи кифличка. Кифличките се подреждат в предварително намазана с мазнина тава.

Погачата се оставя на топло да втаса отново до като удвои обема си. Намазва се с разбитите жълтъци.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, като по средата на печенето празничната погача се покрива с алуминиево фолио отгоре, за да не изгори.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: