Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Лесна Новогодишна питка

Лесна Новогодишна питка

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Новак
1363984k344
Лесна Новогодишна питка
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
31/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • яйца - 3 (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 900 г - 1 кг
  • масло - 50 грама за намазване
  • тиквено семе
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте прясната мая в част от затопленото мляко, малко брашно и захарта. След това разбийте яйцата, като отделите единия жълтък. Добавете останалото мляко с киселото мляко и разбийте с олиото.

Пресейте брашното и добавете към него маята с млечната смес. Постепенно замесете меко и еластично тесто. Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло. Втасалото тесто разделете на 4 топки с еднаква големина и една малка топка за декорирането.

Три от топките трябва да разточите на кора с големината на тава, в която ще печете. Намажете ги с масло и наредете една върху друга (без третата). Срежете ги на 8, започвайки от центъра, но без да стигате до края - трябва да останат около 2 см.

Хванете единия тригълник, който сте отрязали, разделете едното листа и обърнете назад. Другия по същия начин, като застъпвате така и трите.

Другата топка тесто оформете гладко и сложете в средата на питката за център. От най-малката топчица разточете кора и нарежете на ленти, които усуквате. Сложете ги покрай централната топка. Накрая изрежете букви, които поръсете с брашно.

Оставете питката да втаса, след това я намажете с разбит с малко вода и олио жълтък. Поставете в центъра буквите и поръсете със семена. Изпечете питката в загрята на 160 градуса фурна около 40 минути.

Лесната Новогодишна питка е готова.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: