Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Питка Новогодишна елха

Питка Новогодишна елха

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Питка Новогодишна елха
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Тази година си имаме няколко елхи и особено много се гордеем с едната, защото е питка, с която ще нагостим всички близки и приятели"

Необходими продукти

  • айрян - 300 мл
  • вода - 60 мл за маята
  • мая - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 800 г
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладка вода със захарта и се оставя да образува мехурчета, това става за 10 минути.

Сипва се в брашното и с останалите продукти се замесва средно меко тесто. Покрива се с кърпа и оставяме тестото да втаса за 40 минути.

Късат се топчета с големина на малка ябълка и в тавата от печката, намазана с олио, се нареждат, така че да се оформи елха.

Отгоре се намазва само с олио и поръсваме семена.

Фурната е загрята на 180 градуса. Печем питката до готовност за 30-35 минути. Вкусно и празнично!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: