Начин на приготвяне
Първо пресейте брашното два пъти. В средата му оформете кладенче и натрошете вътре маята. Залейте я с хладката вода, добавете солта и захарта. Постепенно разбъркайте и добавете останалите продукти (без лютеницата).
Замесете меко тесто. Покрийте го и го оставете да втаса на топло за половин час. След това го разделете на три, като едната топка тесто трябва да е малко по-голяма от другите.
От голямата топка направете лицето на дядо Коледа. От другите две пък оформете брадата и шапката, оставете малко тесто за носа на добрия старец.
Оставете питката да втаса за половин час.
Поставете двете зърна черен пипер за очи, а шапката намажете с лютеничка.
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете питката до готовност - около 30-40 минути.
Извадете я от фурната, поръсете с малко вода и завийте за 10-тина минути, за да се задуши.
Новогодишната питка Дядо Коледа е готова.