Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко и го изсипете в купата или съда, в който ще месите. Към него прибавете сухата мая, захарта и 100 грама от брашното.
Разбъркайте и оставете маята да се активира. След около 5 минути, получената кашичка ще е усвоила обема си и на повърхността й ще се появяват мехурчета.
Когато това се случи, пуснете яйцето, добавете солта, киселото мляко и олиото.
Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес.
Едва тогава добавете и брашното, което е добре да бъде пресято. Разбъркайте, докато се получи много лепкаво тесто за питка без месене.
Оставете да втаса.
Тъй като тестото е твърде лепкаво, просто го преместих във форма за печене, която съм покрила с хартия за печене и оставих отново да удвои обема си и да запълни формата.
Но ако държите да го оформите, е хубаво да си омазните ръцете обилно, както и да потапяте тестото в мазнина, преди да го разточите или му придадете форма.
Изпечете на 180 градуса, предварително загрята фурна, до готовност на тази вкуса и лесна питка.
Рецептата за лесна питка без месене е изпълнена!