Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Мека погача от кифлички със сирене

Мека погача от кифлички със сирене

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Мека погача от кифлички със сирене
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
17
"Хем погача, хем кифлички - има си и сиренце за разкош и ни кара да искаме да я опитаме веднага"

Необходими продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 150 мл
  • прясна мая - 20 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - 600 г
  • плънка за кифлите
  • сирене - 250 г
  • белтъци - 1 бр.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • сусамови семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа прибавете топлото мляко, натрошете маята в него и добавете захарта, разбъркайте да се разтвори. Добавете разбитото яйце, олиото и предварително пресятото и смесено със солта брашно, замесете меко тесто. Покрийте тестото за погача с чиста кърпа и оставете за 30 минути на топло.

Втасалото тесто разделете на 9 еднакви по големина топки. Всяка топка разточете на тънка и кръгла кора, която разрязвате на две по вертикала.

В единия край поставете 1 с.л. от предварително смесените натрошено сирене и белтък, а в другия край направете 3-4 разрева (вертикални) до средата на кората, навийте на кифлички. Така процедирате с осемте топки, ще получите 16 кифлички.

В намазана с олио тава, поставете в средата 9-тата цяла топка тесто, а кифличките подреждате около нея в кръг (като слънце).

Намажете погачата с разбитите жълтък и прясно мляко и поръсете със сусамови семена.

Оставете тавата настрани, докато нагрее фурната. Включете фурната на 180 градуса на горен и долен реотан, след като нагрее поставете тавата с погачата във фурната и печете до златисто кафяв цвят, за около 35-40 минути.

Готовата мека погача от кифлички със сирене извадете от фурната и покрийте с чиста кърпа за 10 минути, да се задуши преди да я сервирате.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: