Начин на приготвяне
В малка купа се поставят сухата мая, половината от прясното мляко, захарта и две-три супени лъжици брашно.
Разбъркват се добре, след което се покриват със свежо фолио или памучна кърпа. Сместа с оставя на топло за около 15 минути, за да шупне маята.
Брашното се пресява, прибавя му се сол, размесва се и се прави кладенче по средата. В кладенчето се изсипва шупналата мая, останалото мляко, хладка вода и олиото. Замесва се меко и гладко тесто. Тестото се разделя на четири равни топки.
Топките се поръсват се с брашно и се покриват отново с фолио. Оставят се да втасат за около 20 минути. След това всяка топка се разточва във формата на кръг с дебелина 3-4 милиметра. Всеки кръг се нарязва с помощта на остър нож на осем еднакви триъгълника.
В основата на всеки триъгълник се слага малко сирене, след което се навива, така че да се оформи кифличка. Кифличките се подреждат в предварително намазана с мазнина тава.
Погачата се оставя на топло да втаса отново до като удвои обема си. Намазва се с разбитите жълтъци.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, като по средата на печенето празничната погача се покрива с алуминиево фолио отгоре, за да не изгори.