Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Моята погача без мая

Моята погача без мая

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Моята погача без мая
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"В погачата няма мая, но пак е пухкава и много вкусна - не чакайте повод, за да я приготвите"

Необходими продукти

  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 2 ч.ч.
  • масло - 60 г краве
  • жълтъци - 2 бр.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа поставяме содата с киселото мляко, разбъркваме и оставяме да шупне.

Когато е готова, я добавяме към предварително пресятото брашно със солта.

Започваме да месим, като продължаваме до пълната готовност на тестото.

Намазваме си предварително подготвената тава с олио и леко набрашняваме.

Оформяме си погачата последният начин.

Разточваме си тестото на голяма кора с дебелина 1 см.

Разрязваме я на около 1 см от краищата и увиваме на руло, след което правим на охлюв.

Нареждаме в тавата, намазваме с жълтъците и поръсваме обилно със сусама.

Поставяме коледната питка в печката и печем на 180 градуса до готовност.

Поднесете моята погача без мая на празничната трапеза.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А къде отиде маслото?
30.07.2023 20:17