Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Дроб сарма»Традиционна дроб-сарма за Великден

Традиционна дроб-сарма за Великден

Традиционна дроб-сарма за Великден3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Великденските празници са идеалното време за тази традиционна дроб-сарма"

Необходими продукти

  • агнешки комплект - около 1.200 кг (сърце, бял дроб и черен дроб)
  • ориз - 1 ч.ч.
  • джоджен - 1 връзка
  • зелен лук - 2 връзки
  • лук - 2 глави стар
  • магданоз - 1 връзка
  • червен пипер - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сол - на вкус
  • вода
  • за заливка
  • кисело мляко - 200 г
  • яйца - 3 бр.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд предварително сварете сърцето и белия дроб.

Нарежете на ситно двата вида лук и ги задушете в олио, докато омекнат. Към тях прибавете суровия черен дроб, който предварително нарежете на дребно. Пържете в продължение на 15 мин.

Добавете останалите предварително сварени агнешки дреболии в тигана. Пържете заедно и бъркайте още 5 мин. Прибавете ориза. Пържете, докато оризът стане прозрачен.

Овкусете с черен пипер и сол. Разбъркайте хубаво. Добавете 3 чаши вода и гответе, докато оризът я поеме. Щом той е полуготов, прибавете джоджена и магданоза, предварително наситнени.

Изсипете агнешката дроб сарма в подходяща тава и печете за 40 мин. на 180 градуса.

През това време пригответе заливката за дроб сармата, разбивайки киселото мляко, солта и яйцата.

Залейте, допечете и сервирайте традиционната дроб-сарма за Великден.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: