Начин на приготвяне
Сложете боба в тенджера на котлона и го залейте с гореща вода. Щом кипне, изхвърлете водата и отново напълнете тенджерата.
Докато бобът се вари, го овкусете с джоджен, сол и девесил. Когато е готов, го извадете с помощта на решетъчна лъжица и заделете настрани.
В тиган сложете олио и загрейте на котлона. Добавете нарязаните чушка, морков и лук. Задушете за кратко, а после добавете и домата. Добавете боба, разбъркайте и отстранете от котлона.
Сложете нова тенджера с вода да заври. Щом е готова, изключете котлона и сложете във водата сухите чушки за около 3 минути. Извадете ги в чиния.
Вече омекнали чушките се пълнят с подготвената плънка. Всяка чушка леко боднете с нож да се получи малка цепнатина.
Когато нареждате чушките с боб в тава за печене, сложете ги с разреза надолу. Полейте ги с отделена чорба от сварения боб.
Сухите чушки пълнени с боб за Бъдни Вечер се пекат за около половин час на 180 градуса в предварително загрята фурна.