Начин на приготвяне
Накиснете сушените чушки в гореща вода за около 20 минути, за да омекнат.
Нарежете почистените лук и морков на дребно и ги задушете в дълбок тиган с малко мазнина.
Добавете към тях почистените и нарязани гъби. След това изсипете и измития ориз.
Овкусете със сол, чубрица, черен и червен пипер.
Разбъркайте сместа и долейте половин чаша вода - оставете я да покъкри.
Щом оризът поеме водата, махнете жилите на зелевите листа, сложете в тях по няколко лъжици от плънката и ги завийте. Напълнете и сушените чушки с нея.
Сложете на дъното на глинен гювеч няколко зелеви листа, отгоре наредете зелевите сармички и сушените пълнени чушки.
Налейте в съда около 2 ч.ч. вода и го сложете в предварително загрята на 200 °C фурна.
Намалете градусите на 180 °C след завирането на ястието и го оставете за още около 2 часа да се пече.
Постните пълнени чушки и сармички за Бъдни Вечер са готови.
Добър апетит!