Начин на приготвяне
Смесваме топлата вода, маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно в купичка. Разбъркваме и оставяме настрани за 10 минути.
Пресяваме брашното в купа. Оформяме кладенче и сипваме в него солта, шарлана, ванилията, портокаловия сок, лимоновия сок и сместа с маята. Разбъркваме и омесваме меко и гладко тесто за козунаци.
При необходимост се добавя още брашно. Намазваме тестото с шарлан, покриваме го с фолио и го оставяме на стайна температура 1 час.
След това разделяме тестото на 6 топки, разтегляме всяка, разточваме на ленти и набождаме стафидите. Усукваме всяка лента на фитил и сплитаме тестото на плитки - две от по три фитила.
Поставяме ги в правоъгълни или други формички с каквито разполагаме. Намазваме отново с малко шарлан и покриваме с фолио.
Оставяме плитките за 30-40 минути да втасат още. Загряваме фурната на 220 градуса. Махаме фолиото от домашните козунаци и набождаме в тях нарязани на едро бадеми.
Смесваме захарта с аромат на ром и обикновената захар и поръсваме козунаците.
Печем вкусния постен козунак около 15 минути. Намаляваме температурата на 200 градуса и печем още 15 минути.