Начин на приготвяне
Накиснете бобовите зърна за едно нощ в студена вода. Съдът трябва да е дълбок, а водата да покрива с няколко пръста зърната.
След това изсипете излишната вода, измийте с чиста и сложете баба в тенджера със студена вода.
Поставете съда на котлона и изчакайте да заври. Изсипете отново водата и напълнете нова, студена. Отново сложете съда на котлона да заври. Щом това стане, намалете силата на котлона. Оставете го да се готви около 40 минути. Водата не бива да бъде прекалено. Най много един пръст над боба.
През това време почистете лука и морковите. Нарежете ги на ситно.
Задушете ги в загрятото олио. Разбърквайте на често. Щом лука започне да става леко прозрачен, добавете и нарязаните на ситно червени чушки.
Добавете брашното, червения пипер и няколко лъжици от водата на боба. Бъркайте до получаване на каша. Работете на слаб огън.
Изсипете съдържането в тенджерата със сварения боб. Овкусете със сол и черен пипер на вкус, както и с джоджена.
Разбъркайте и изсипете ястието в глинен или йенски съд.
Сложете го в студена фурна и чак тогава включете на 200 градуса. Запечете боба на фурна аз 30 минути.
Поднесете печен боб на фурна на трапезата за Бъдни вечер.